2806, 2017

Riscul de autism, relaționat cu febra apărută în timpul sarcinii!

Febra apărută în timpul sarcinii poate crește riscul apariției de tulburări din spectrul autist la copii, susține un nou studiu.

Oamenii de știință de la Centrul de Infecții și Imunitate din cadrul Școlii Mailman de Sănătate Publică, Universitatea Columbia, au descoperit că efectul este cel mai pronunțat în al doilea trimestru de sarcină, crescând șansele de TSA cu până la 40%. Riscul de TSA crește cu 300% pentru copiii femeilor care au avut mai mult de trei episoade febrile după a 12-a săptămână de sarcină.

Studiul este cel mai complex realizat până în prezent care explorează riscul de autism în asociere cu febra pe întreaga durată a sarcinii. În plus, studiază și capacitatea a două medicamente pentru febră – ibuprofen și paracetamol – în reducerea sau accentuarea riscurilor.

Riscurile erau ușor reduse pentru copiii femeilor care au luat […]

2006, 2017

Stabilirea obiectivelor comportamentale pe înțelesul copiilor

Fiecare copil trebuie să beneficieze de un plan de terapie echilibrat și eficient, stabilirea obiectivelor trebuie sa fie pe interesul celor mici.
Indiferent de aria de dezvoltare pe care o vizăm, obiectivele țintă (target behaviors) trebuie să fie cât mai specifice, clare și pe înțelesul copilului.

Primul pas este de a încerca să definim ce ne propunem să facă copilul. O cerință precum “vreau să fii cuminte” este vagă și nu poate fi măsurată în niciun mod.

Să presupunem că Andrei este un băietel de 6 ani, căruia i se cere să fie cuminte la școală. El stă în bancă, este atent, răspunde, însa în una din pauze lovește un alt copil.

Comportamentul lui Andrei mai poate fi definit prin termenul “cuminte”?

Cel mai probabil, după o zi în care Andrei s-a străduit să aibă rezultate bune, să fie atent […]

1506, 2017

ATCA angajează Fundraiser pasionat și talentat!

ATCA a înființat două centre de terapie, unde 110 copii cu tulburări comportamentale și din spectrul autist sunt ajutați prin terapia recuperatorie ABA. Acum caută fundraiser.

Asociația noastră susține gratuit, din surse proprii, cursuri pentru cadre didactice și părinți din toată țara. În ultimii opt ani, ATCA a format peste 1000 de terapeuți, a oferit gratuit peste 1000 de ore de cursuri gratuite cadrelor didactice pentru integrarea copiilor cu dizabilități în școală și peste 1000 de ore de cursuri gratuite părinților cu copii cu tulburări comportamentale și din spectrul autist.

Pentru că ne dezvoltăm cu pași siguri, căutăm un Fundraiser care să ne completeze echipa!

CERINȚE

Realizarea strategiei de atragere de fonduri a organizaţiei
Dezvoltă networking în mediul business și ONG din București și alte orașe
Planifică și coordonează activitatea de strângere de fonduri
Contactează potențiali donatori în […]

1406, 2017

Mutatiile genetice legate de dezvoltarea creierului pot fi cauza autismului

Intr-un studiu pubilcat in “Nature Communications”, cercetatorii mentioneaza ca au identificat mutatii genetice cruciale pentru dezvoltarea creierului, mutatii ce par a fi cauza principala a aparitiei tulburarilor din spectrul autist si autismului.

Numarul copiilor diagnosticati cu tulburare de spectru autist a crescut semnificativ in ultimii ani, inregistrandu-se momentan 1 caz la 68 de copii, fata de 1 la 100, cat se inregistra in anul 2000.

Cercetatorii sugereaza ca aparitia cazurilor severe de autism are loc din cauza unor mutatii genetice aparute in ovul sau in spermatozoid si nu ar fi niste mutatii mostenite de la parinti. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de “mutatii genetice de novo”

In ultimele studii, cercetatorii de la Nijmegen Max Planck, Institutul de psiholingvistica din Olanda, si de la universitatea din Washington au descoperit ca majoritatea copiilor diagnosticati cu autism sever au mutatia de […]

1406, 2017

Ce șanse reale de recuperare au copiii cu autism în România! Anca Dumitrescu, primul specialist român acreditat internațional în terapia ABA, îți spune ce opțiuni există!

Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări neuro-psihice și de dezvoltare, cunoscut sub numele de Tulburari de spectru autist. 1 din 46 de băieţi şi 1 din 84 de fete suferă de tulburare din spectrul autist.

Autismul nu are doar o singură formă de manifestare, ci mai multe, cauzate de combinații diferite între factorii genetici și cei externi, de mediu. Cauzele specifice ramân încă necunoscute. Simptomele autismului pot fi identificate timpuriu, uneori chiar de la vârsta de 9 luni, majoritatea semnelor devenind insă evidente după vârsta de 1 an. Șansele recuperării cresc semnificativ atunci când terapia începe de la cea mai fragedă vârsta.

Anca Dumitrescu, președintele ATCA – Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată si primul specialist român acreditat în terapia ABA, explică opțiunile pe care le are la dispoziție un părinte care […]

1306, 2017

Workshop Internațional Psihologie și Behaviorism cu Dr. Robert Epstein. Lansarea în limba română a lucrării “About Behaviorism”, de B.F. Skinner

În data de 23 Septembrie 2017, la puțin peste 100 de ani de la formularea primelor principii ale behaviorismului, ATCA – Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată, în parteneriat cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației, U.B., Departamentul de Psihopedagogie Speciala, organizează primul Workshop Internațional de Psihologie și Behaviorism, cu Dr. Robert Epstein, cu ocazia lansării în limba română a lucrării renumitului behaviorist B.F. Skinner, About Behaviorism. Evenimentul este acreditat de către COPSI.

B.F. Skinner a fost cel mai controversat, dar în același timp și cel mai influent și mai marcant psiholog al secolului XX, iar lucrarea sa, About Behaviorism, este și la ora actuală un standard în ceea ce privește cercetarea și aplicarea behaviorismului la nivel mondial.

În cadrul Workshopului Internațional de Psihologie și Behaviorism, Dr. Robert Epstein va prezenta în detaliu atât lucrarea tradusă și editată în […]

606, 2017

Descoperire uriașă: Medicii ar putea prezice autismul mult mai devreme!

Unul din 68 de copii născuți în Statele Unite este diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist, respectiv cu autismul, o problemă de dezvoltare care afectează mai multe funcții ale creierului, în special abilitatea copiilor de a socializa și de a comunica.

Pentru că primele semne de autism nu pot fi observate până în momentul în care copii încep să vorbească și să interacționeze cu cei din jur, medicii nu pot pune un diagnostic sigur până când micuții au vârstă de doi ani, iar limbajul și aptitudinile sociale încep să apară.

Experții susțin că ar putea fi deja prea târziu pentru tratarea și minimizarea efectelor autismului, din moment ce schimbările din creier responsabile pentru ele au avut deja loc. Cu toate acestea, un nou raport publicat în jurnalul “Nature” ar putea oferi părinților o nouă speranță.

Heather Cody […]

3105, 2017

De ce autismul afectează băieții mai mult decât fetele!

Definiția tulburărilor din spectrul autist s-a schimbat de-a lungul anilor, însă un singur lucru a rămas relativ constant: autismul afectează de până la de cinci ori mai mulți băieți decât fete.

Până recent, experții nu încercaseră să găsească adevăratul motiv pentru care există această diferență între sexe. Acum, într-un raport pubicat în jurnalul “JAMA Psuchiatry”, oamenii de știință susțin că au o posibilă explicație pentru această discrepanță.

Se știe deja că anumite structuri din creier diferă între sexe. Una dintre ele este grosimea cortexului, stratul exterior al creierului care conține nervii implicați în procesele de memorare, gândire și limbaj și alte funcții cognitive înalte. Bărbații au un cortex mai subțire, în timp ce femeile au un cortex mai gros.

Având în vedere aceste date, Christine Ecker, profesor în neuroștiință la Universitatea Goethe din Germania, a comparat alături de […]

2205, 2017

Accesele de furie ale copiiilor diagnosticați cu autism NU sunt cauzate de deficitul de limbaj și vorbire

Deficiențele de limbaj și întârzierile în dezvoltarea vorbirii ar putea să nu fie vinovate pentru un număr mai mare de crize de furie la copiii diagnosticați cu autism, conform cercetătorilor de la Colegiul de Medicină al statului Penn. Descoperirile ar putea să-i ajute pe părinții copiilor cu autism să caute cel mai bun tratament pentru problemele comportamentale ale acestora.

Copiii diagnosticați cu autism au mai multe accese de furie decât copiii care nu au acest diagnostic, conform cercetătorilor din domeniu, iar terapeuții, educatorii și părinții pun aceste comportamente pe seama problemelor de vorbire și limbaj. Unii copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist nu reușesc să-și însușească limbajul sau dezvoltă diferite tulburări de vorbire.

Pentru a investiga această corelație, oamenii de știință au studiat relația dintre limbaj și frecvența crizelor de furie la 240 de copii diagnosticați […]

1805, 2017

Teatru și magie, pentru o oră de terapie! – Spectacol superdistractiv pentru copii, în parcul I.O.R.

ATCA – Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată, împreună cu Primăria Sectorului 3, Magicianul Verdini și actori de teatru , vă invită miercuri, 31 mai 2017, de la orele 18:30, în parcul I.O.R din București, la o seara de teatru, magie și culoare, dedicată copiilor cu autism.

Magicianul Verdini va încânta publicul prezent cu trucuri de magie și momente de suspans pentru micuții de toate vârstele. Actori cunoscuți si talentați  vor modera evenimentul si vor pune in scena povești cu suflet, zâmbet și păpuși, pentru toți sărbătoriții Zilei Copilului.

Spectacolul „Teatru și magie,pentru o oră de terapie! ‟ este organizat în beneficiul copiilor cu autism din centrele de recuperare ale ATCA. Seara este un prilej pentru ca publicul să cunoască minunata echipă de terapeuti ATCA și copiii de care are grijă.

Începând de astăzi și inclusiv până în ziua […]