RAREȘ 2017-06-28T22:08:46+00:00

Project Description

Rareș are aproape 7 ani și în curând va merge la școală. Drumul parcurs de el până la acest moment este unul lung și presărat cu foarte multă voință, foarte multă dragoste din partea părinților și cu foarte mult profesionalism din partea terapeutilor.

Multă lume crede că, dacă ai văzut un copil care are autism, ai văzut tot. Dar așa cum un copil oarecare este unic, așa sunt și copiii cu autism, unici și foarte speciali. În același timp și familiile care au un astfel de copil sunt foarte diferite. Toți gândesc diferit, au obiective și vise diferite și învață să depășească obstacolele într-un mod unic.

Rareș s-a nsăcut într-o familie pe care un astfel de diagnostic nu i-a descurajat, din contră i-a unit și au fost în stare să se mobilizeze cu toții pentru ca Rareș să aibă șanse reale la o viață normală.

Primele semne au apărut cam la 17 luni, când și-au dat seama că Rareș, în loc să se joace cu mașinuțele, el mai degrabă se uita fascinat la luminițele lor care clipeau. N-a răspuns la numele lui și nu s-a jucat aproape deloc. La început au ascultat părerea celor din jur – “ei, e băiat, se dezvoltă mai greu!” sau “poate s-a născut mai devreme și o să prindă din urmă, nu vă faceți griji!” Numai că inima de mamă a simțit că ceva nu e în regulă și a început să investigheze la medic toate opțiunile.

Diagnosticul de autism a venit oarecum așteptat, dar, din păcate, nimeni nu este pregătit să primească o asemenea veste, chiar dacă a bănuit că ceva nu este în regulă.

Astfel, toți cei din familie, au acceptat că Rareș nu este un copil obișnuit și s-au comportat ca atare. Au început să se intereseze despre diagnostic și așa au ajuns la ATCA. Alături de terapeuti, Rareș și familia lui au început călătoria spre o viață normală.

Rareș este, ceea ce numim noi, un caz fericit, datorită sprijinului familiei. Noi, terapeuții ne putem ocupa de el doar atât timp cât este cu noi, în rest, familia trebuie să continue acasă ceea ce începem noi. De cele mai multe ori insă, nu se întâmplă acest lucru și astfel, tot ce facem noi astăzi, se destramă mâine.

Răbdarea a fost elementul cheie în terapia lui Rareș și orice pas pe care îl făcea, oricât de mic, a contribuit la ceea ce este el astăzi.

El a început terapia în centrul ATCA la vârsta de doi ani și jumătate, iar în acel moment nu făcea cereri, avea doar 3 cuvinte însușite în limbajul expresiv iar jocul era unul disfuncțional și avea și autostimulari vizibile. Calatoria nu a fost lipsita de  dificultati – incepand din primavara lui 2014, Rares a avut un program de 6 ore de terapie zilnic; insa toate eforturile lui si ale familiei au fost rasplatitite.

Acum, el merge la grădiniță, este în grupa mare și se pregătește să devină școlar, ceea ce îl entuziazmeaza foarte tare. El poate acum să inițieze interacțiunea socială și jocul cu ceilalți, iar limbajul expresiv este într-o continuă dezvoltare.

Parintii ne spun ca ”Rares este acum un copil fericit, cu parinti fericiti. Povestea inca nu s-a terminat, din pacate, povestea lui Rares continua, dar cu siguranta nu vom renunta si as transmite un mesaj tuturor parintilor sa asigure copiilor lor cat mai multe ore de terapie „acum”. Nu exista „nu se poate” atunci cand este vorba de binele copilului tau!”

Rares înțelege acum ce este greșit și ce este corect și poate argumenta de ce. Își poate exprima emoțiile și le înțelege pe cele ale celor din jur. Scrie și citește singur și chiar poate să-și facă o scurtă caracterizare.

Astăzi, Rareș este un copil de 7 ani, activ și căruia îi place să meargă cu bicicleta, să se joace cu ceilalți copii, să-și facă temele, iubește hartile si vrea sa devina navigator.

Îi urăm și noi drum bun în lunga lui călătorie care a început aici, în centrul ATCA.

 

 

Project Details

Categories: